Gutenberg digitális utódai

 

Az Érdi Rózsa Nyomda úgymond „hagyományos” ofszet nyomdaként kezdte meg működését 2000-ben. Jelenleg két darab B/2 méretű négywerkes ofszetnyomó géppel, illő és szakértő puhatáblás kötészettel, négyszázhatvanmillió körüli árbevétellel, huszonkét fővel, vérbeli nyomdász elhivatottsággal és szakértelemmel állunk a mindennapokban, adjuk tudásunkat a digitális részlegünk termeléséhez (is).

Hét éve kezdődött, az egyre erősebb elvárásoknak megfelelve, mondtuk, hát legyen ilyen nekünk is. Az első, még nem Canon nyomdagéppel csak a baj volt: magas ózon kibocsájtása miatt nem kedvelték a kollégák, nagy szerviz igénye volt, szóval nem szerettük. Ahogy a színes ofszet nyomtatási igények nőttek, növekedtek, úgy lett egyre kényelmetlenebb a fekete könyvek, kis példányszámú könyvek, kis példányszámú színes anyagok nyomtatása.

És akkor lett egy „A” méretű fekete-fehér digitális nyomdagépünk, amit könyvnyomtatásra használtunk, majd nem sokkal ezt követően kaptam a Canontól egy visszautasíthatatlan ajánlatot. Ez egy B3-as méretű használt digitális nyomdagép volt, ami meggyőzött a sebességével, használhatóságával és nem utolsó sorban a nyomat méretével. Nagyon sok nyomdának, digitális nyomdának szinte kizárólag A3-as nyomat méretű gépeik vannak, amivel nem tudnak gazdaságosan B5-ös könyvet nyomtatni. Amíg a Canon-OCÉ gépünk egy íven nyolc B/5 méretű oldalt tud nyomtatni, addig az A/3 méretű gépeken ennek csupán felét. A Canon gépében, a Varioprint 6160 Ultra-ban, az első gépünkben, ráadásul egy ikernyomómű volt, azaz egymással szemben helyezkedik el a két nyomtatómű, ami egyedülálló a piacon. Ennek köszönhetően beállítható úgy a gép, hogy hajszálpontosan nyomtatja az elő- és a hátoldalt. Ennek a technológiának képalkotási technikája a digitális és az ofszet között helyezkedik el, hiszen nagyobb nyomóerőt használva, alacsonyabb fixálási hőmérséklettel dolgozik, ezáltal nem hullámosítja a papírt.

Ezek a gépek és ezek a nyomatok tényleg nagyon jók. Az üzletnek pedig rendkívül jót tesz, hogy gyorsak, pontosak, alapanyag- és energiatakarékosak, ráadásul sokkal-sokkal egyszerűbben kezelhetők, mint a hagyományos nyomdagépek.

Ötödik éve dolgozunk Canon gépekkel, 2021-ben lecseréltük a régebbi feketenyomó gépünket egy vadonatúj darabra, ami ma a világ leggyorsabb digitális íves B3-as feketenyomógépe. Szeretjük is. Gazdaságos, gyors. A technológia sajátossága, hogy miután könyvtesteket nyomunk, a kész, digitálisan nyomott könyv rögtön mehet vágásra és beakasztásra. Ott tartunk, hogy amikor a két, négywerkes ofszetgépünk telis-tele van színes munkákkal és manapság ez már állandó, akkor komoly, akár többezres fekete tételeket is felrakunk a két Canon – OCÉ B/3 méretű gépünk valamelyikére és gyakran az új, egy lassúbb ofszetgép sebességét hozó Canon-OCÉ 6330-ra, a Titánra. Kiváló digitális könyvnyomtatásra használt Canon-Océ gépeink simán és jókedvűen dolgoznak akár 60 grammos papírokkal is. Fixálási hőmérsékletük barátságosan bánik a felhasznált papírokkal, nem hullámosítja és nem deformálja őket. Az elő és hátoldalak, mint a parancsolat, úgy állnak egymáson. Ezen kívül dolgozik még a www.erddigital.hu becenevet viselő, önálló technológiai részleget képviselő egységünkben egy Canon Image PRESS C10000 színes digitális nyomdagép is, és egy kisebb teljesítményű Minolta gép nálunk.

A mi legnagyobb ügyfeleink a könyvkiadók, Műszaki Tankönyvkiadó, mellettük azonban gyártunk reklámmagazinokat, prospektusokat. Könyvkiadóink imádják, hogy nem kell raktárra gyártaniuk, hiszen akár 50 darab könyvet is szállítunk digitális könyvnyomtatással napokon belül. Digitális könyv nyomtatásunk mögött igazi nyomdász szakértelem, kötészeti infrastruktúra áll, amiben azért kiemelkedünk az átlagos gyorsnyomdák közül. A villámgyors és precíz feketenyomtatás, színesnyomtatás elengedhetetlen a hatékony működésünkhöz, a jövőben pedig mindenképpen szeretném tovább erősíteni az Érdi Rózsa Nyomda digitális részlegét, fejleszteni és haladni az újabb és újabb megoldások felé.